Μηνύματα Προέδρων

Βασίλειος Τακάς Πρόεδρος επί Τιμή ΣΒΒΕ
1997 – 2001


Ο Σύνδεσμος Βιομηχανίων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), στα 100 χρόνια ιστορίας του, λειτούργησε όχι μόνο ως ένας υπεύθυνος συνδικαλιστικός εκπρόσωπος της βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και ως ένας αξιόπιστος φορέας περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας.

Οι προτάσεις και παρεμβάσεις του ήταν έγκαιρες και ουσιαστικές. Είναι πικρή δικαίωση, να πούμε σήμερα ότι αν η πολιτεία τις ακολουθούσε δεν θα βιώναμε την καταστροφική ύφεση της οικονομίας μας τα τελευταία χρόνια.

Ο ΣΒΒΕ, διαχρονικά, πρότεινε ως μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, το πρότυπο και τα συστατικά προόδου των επιτυχημένων επιχειρήσεων: όραμα, καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, γνώση, καινοτομία, τόλμη, αποτελεσματικότητα.

Πάντα ζητούσαμε πραγματική σύγκλιση με τις Ευρωπαϊκές κοινωνίες και οικονομίες, καινοτομία, παραγωγικότητα, ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια και μείωση του κράτους για να μειωθεί η διαπλοκή και να αναπτυχθεί ισόρροπα η περιφέρεια.

Αντ’ αυτού οι εκάστοτε κυβερνήσεις και το πελατειακό κράτος που είχαν δημιουργήσει, επιχειρούσαν ανάπτυξη με δανεικά, δαιμονοποιούσαν στην κοινωνία τον επιχειρηματία και την επιχειρηματικότητα, καθυστερούσαν τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αντιστέκονταν με τις κομματικές συντεχνίες σε κάθε αλλαγή και προετοίμαζαν στα σχολεία τα νέα παιδιά για να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι και όχι επιχειρηματίες.

Ο ΣΒΒΕ, σήμερα, 100 χρόνια μετά την ίδρυση του, εμπνεόμενος πάντα από τις ίδιες αρχές και αξίες που υπερασπίσθηκε σε όλη την ιστορία του, κάνει έκκληση σε όλες τις υγιώς σκεπτόμενες δυνάμεις της χώρας να συστρατευτούν σε μια ειρηνική επανάσταση εκσυγχρονισμού της οικονομίας και κοινωνίας μας που θα μας εντάξει πλήρως στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.