Μηνύματα Προέδρων

Δημήτριος Συμεωνίδης Τέως Πρόεδρος ΣΒΒΕ
2001 – 2005


Μελετώντας την ιστορία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για έναν ολόκληρο αιώνα, δίκαιακανείς του αποδίδει τον τίτλο του σημαντικού «θεσμού» για την ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και γενικότερα στη χώρα.

Ενός «θεσμού» που έχει εισφέρει αθόρυβα πάρα πολλά για την προαγωγή της βιομηχανίας, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για τη διεθνοποίησητων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της περιοχής και, εν τέλει, την περιφερειακή ανάπτυξη.

Υπηρετώντας τον Σύνδεσμο από τη θέση του Προέδρου για 4 χρόνια, (2001 – 2005) είχα την ευκαιρία ν΄ αντιληφθώ καλύτερα την υψηλή ποιότητα της βιομηχανίας της Βόρειας Ελλάδας και των ανθρώπων που την υπηρετούν, αλλά και συνολικά της επιχειρηματικότητας στη χώρα.

Παλεύοντας, κυριολεκτικά, καθημερινά με το απρόσωπο κράτος, που η λειτουργία του αποτελεί διαχρονικά το κύριο πρόσκομμα στην καθημερινή δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων, διαπίστωσα ότι το πολιτικό μας σύστημα αντιστεκόταν σθεναρά σε κάθε έννοια εκσυγχρονισμού και προόδου. Γι΄ αυτό θεωρώ ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μας, πράξαμε τελικά λιγότερα απ’ όσα αρχικά είχαμε οραματισθεί.

Σήμερα, στη δύσκολη εποχή της κρίσης, που και πάλι οι βελτιώσεις στη λειτουργία του κράτους για την προαγωγή της ανάπτυξης δεν έχουν επέλθει, ο ΣΒΒΕ καλείται να διαδραματίσει το σημαντικό του ρόλο, αντάξιο της ιστορίας του των πρώτων 100 ετών. Και είμαι βέβαιος ότι θα το πράξει. Και θα το πράξει παραμερίζοντας τα δήθεν «συντεχνιακά συμφέροντα», για το κοινό καλό. Το καλό ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας!!!