Πρόλογος Προέδρου ΣΒΒΕ στον επετειακό τόμο για τα 100 χρόνια του συνδέσμου

ΣΒΒΕ: 1915 - 2015 τα πρώτα εκατό χρόνια Αθανάσιος Σαββάκης
πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος

100 χρόνια πριν, εννέα σημαντικοί βιομήχανοι της Θεσσαλονίκης, «…κατόπιν ανταλλαγής σκέψεων περί της από κοινού ενεργείας προς υποστήριξην της εγχωρίου βιομηχανίας…» αποφάσισαν την ίδρυση του«Συνδέσμου Βιομηχάνων Μακεδονίας» που η μετεξέλιξή του στον χρόνο είναι ο σημερινός «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος». (ΣΒΒΕ)

Πράττοντας το αυτονόητο για μια τόσο σημαντική επέτειο, αποφασίσαμε την παρούσα έκδοση: «ΣΒΒΕ: Χρονικό 1915 – 2015, τα πρώτα 100 χρόνια», σε συνεργασία με τον διακεκριμένο ιστορικό και μελετητή της επιχειρηματικότητας της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας Δρα Ευάγγελο Χεκίμογλου. Η συμβολή του ήταν καταλυτική για την ακριβή αποτύπωση των γεγονότων που ιχνηλατούν την πορεία του ΣΒΒΕ από το 1915 μέχρι σήμερα. Τον ευχαριστούμε θερμά.

Μελετώντας ακριβώς μέσα από τις σελίδες του επετειακού τόμουτη διαδρομή της παρεμβατικής δράσης του ΣΒΒΕ μέσα στον χρόνο, αισθανόμαστε υπερήφανοι τόσο για το έργο αυτό καθαυτό που έχει προσφέρει στην πατρίδα μας όλ’ αυτά τα χρόνια, όσο και για τους προκατόχους μας επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν γράψει πραγματικά λαμπρή ιστορία στα επιχειρηματικά δρώμενα της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας μας.

Η ιστορική πορεία του Συνδέσμου μας διδάσκει τα μέγιστα μέσα από το παράδειγμα και την πρωτοποριακή σκέψη αυτών των ανθρώπων, που έδρασαν σε δύσκολες εποχές, με όραμα, με ελπίδα και με προσήλωση στο καθήκον. Η παρούσα έκδοση αποτελεί φόρο τιμής και ειλικρινούς ευγνωμοσύνης σ’ αυτούς τους τολμηρούς ανθρώπους για τα όσα μας κληρονόμησαν: συναλλακτικό ήθος, συνεργατικό πνεύμα, επενδυτική τόλμη, ειλικρίνεια, κοινωνική ευθύνη, γνήσιο επιχειρηματικό πνεύμα…

Ηανάγνωση της εκατόχρονης ιστορίας του ΣΒΒΕ αποδεικνύει, με πλήθος τεκμηρίων, ότι ο Σύνδεσμος υποστήριξε, και εξακολουθεί να υποστηρίζει, το «σωστό» για το σύνολο, παραμερίζοντας τη συντεχνιακή λογική, λαμβάνοντας υπόψη τις μελλοντικές εξελίξεις και γενόμενος έτσι με την πάροδο των ετών ενεργός κοινωνικός εταίρος, που πάντοτε απεδείκνυε την προσαρμογή του στις εθνικές και διεθνείς εξελίξεις. Επιπλέον, η καταγραφή γεγονότων και αποφάσεων, αναδεικνύει τον σημαίνοντα ρόλο του ΣΒΒΕ στην οικονομική ανάπτυξη και στην κοινωνική πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης αρχικά, της Βορείου Ελλάδος στη συνέχεια, και, τελικά ολόκληρης της χώρας.

Σήμερα, αρχές του 2015, και παρά τις εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, ο ΣΒΒΕ θα συνεχίσει να συμβάλλει με αμείωτη ένταση στη στήριξη της βιομηχανίας, που αποτελεί τη σημαντικότερη διέξοδο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Όπως και πριν 100 χρόνια, έτσι και στην παρούσα χρονική συγκυρία καλούμαστε να διατηρήσουμε και να διαφυλάξουμε – και θα το πράξουμε – την ισχυρή παρακαταθήκη των προηγούμενων γενεών, που προτάσσει το συλλογικό, προστατεύει το ατομικό και πάντοτε είναι υπεράνω συντεχνιακών συμφερόντων.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, η οικονομική κρίση έχει πλήξει τις επιχειρήσεις μας, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Και έχει καταφέρει να τις φέρει στο όριο της επιβίωσης. Η υπόσχεσή μας είναι αυτονόητη: θα πράξουμε μέσω του ΣΒΒΕ ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε έμπρακτα στη διάσωση και στην ανάπτυξη της τοπικής βιομηχανίας. Για το λόγο αυτό θα συνεχίσουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των επιχειρήσεων – μελών μας, για ένα επιχειρηματικό περιβάλλον πραγματικά ευνοϊκό για τις ίδιες και την κοινωνία.

Τέλος, θέλω να υπογραμμίσω ότι η παρακαταθήκη των προηγούμενων γενεών και οι επικρατούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, μας επιβάλλουν να πιστέψουμε πρώτα εμείς, και ακολούθως μέσω ημών η κοινωνία μας, στις δυνατότητες της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας. Γι’ αυτό οφείλουμε να μοχθήσουμε – και θα το πράξουμε – περισσότερο από ποτέ για την ανάπτυξη και τη μεγέθυνση της βιομηχανίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Είναι η δική μας υπόσχεση για το μέλλον.