Μηνύματα Προέδρων

Νικόλαος Πέντζος Τέως Πρόεδρος ΣΒΒΕ
2009 – 2013


Η εφετινή επέτειος συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΣΒΒΕ, είναι η απόδειξη της αναγνώρισης του κύρους που διαθέτει ο Σύνδεσμός μας, όχι μόνο μεταξύ των μελών του, αλλά και στην κοινωνία της Βόρειας Ελλάδας.

Η σοβαρότητα αντιμετώπισης των θεμάτων της βιομηχανίας, η υπευθυνότητα που δείχνει απέναντι στην κοινωνία και τους εργαζόμενους και η ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων για την ανάπτυξη της μεταποίησης και της Βόρειας Ελλάδας, χαρακτήρισαν επί 100 χρόνια τον Σύνδεσμο, γι΄ αυτό και τον έχουν καταστήσει ως τον κορυφαίο φορέα επιχειρηματικής εκπροσώπησης στο Βορειοελλαδικό Τόξο.

Βεβαίως, στην πορεία των 100 ετών οι αντιξοότητες και οι αλλαγές που αντιμετώπισε ο ΣΒΒΕ και τα μέλη του ήταν πολλές. Το παράδειγμα της θητείας μου (2009 – 2013) κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στη χώρα, είναι άκρως χαρακτηριστικό: 5 πρωθυπουργοί – μοναδικό φαινόμενο για τη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας, 3 μνημόνια, PSI, ανταλλαγή ομολόγων, καθολική αλλαγή του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, κίνδυνος εξόδου της χώρας μας από Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρηματοπιστωτική κρίση στην Κύπρο, και τόσα άλλα.

Σ΄ αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, θεωρώ ότι αφήσαμε δύο σημαντικές παρακαταθήκες, που ενισχύουν περαιτέρω το κύρος του Συνδέσμου και προβάλλουν τις επιχειρήσεις – μέλη του στην κοινωνία: α) τα βραβεία «Ελληνική Αξία», και, β) το «Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής». Είμαι βέβαιος ότι τα επόμενα χρόνια οι δύο αυτοί θεσμοί θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην ουσιαστική ενίσχυση του θεσμού της ιδιωτικής επιχείρησης και στην περαιτέρω διάδοση της έννοιας της «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης».

Εύχομαι από καρδιάς τα «δεύτερα» 100 χρόνια να είναι πολλαπλά καρποφόρα από τα «πρώτα» 100.