ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

100 χρόνια ΣΒΒΕ, με περίπτερο – εκθεσιακό χώρο στην 80η ΔΕΘ


Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΣΒΒΕ, ο Σύνδεσμος συμμετείχε με ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο – εκθεσιακό χώρο στην 80η ΔΕΘ, από τις 5 έως 13 Σεπτεμβρίου 2015.

Μέσω της έκθεσης αρχειακού υλικού και προβολών οπτικοακουστικού υλικού, παρουσιάστηκε η εκατόχρονη ιστορία του ΣΒΒΕ, και ο ρόλος του στην οικονομική ανάπτυξη και στην κοινωνική πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης αρχικά, της Βορείου Ελλάδος στη συνέχεια, και, τελικά ολόκληρης της χώρας,.

Ο επισκέπτης του περιπτέρου το οποίο βρισκόταν στον υπαίθριο χώρο, Τομέας Α11, Stand 1, είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει το πολυσχιδές έργο του Συνδέσμου και να ενημερωθεί για τις δράσεις και τις αναπτυξιακές του πρωτοβουλίες από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.

Την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Α. Τσίπρας κατά την περιήγησή του στα περίπτερα της ΔΕΘ, επέλεξε να επισκεφθεί και το περίπτερο – εκθεσιακό χώρο των 100 χρόνων του ΣΒΒΕ. Τον πρώην Πρωθυπουργό ξενάγησε στο περίπτερο και συνομίλησε μαζί του ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Α.Σαββάκης. Στη σύντομη επίσκεψή του ο κ. Τσίπρας δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ιστορική διαδρομή των 100 χρόνων του ΣΒΒΕ και ευχήθηκε πρόοδο και ανάπτυξη στη Βορειοελλαδική βιομηχανία.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου από τον πρώην Υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκη. Κατά την ομιλία του, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής και της ελληνικής βιομηχανίας, με βάση τον διακηρυγμένο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ στο 20% μέχρι το 2020. Σημείωσε δε, ότι ο φιλόδοξος αυτός στόχος αποτελεί μεγάλη πρόκληση και γι’ αυτό προέβλεψε ότι θα δοκιμασθούν πραγματικά οι κυβερνήσεις του μέλλοντος. Σε κάθε περίπτωση, δήλωσε ο κ. Σταθάκης, το φαινόμενο της αποβιομηχάνισης της χώρας θα πρέπει ν’ αντιστραφεί και γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιηθούν δυο σημαντικά εργαλεία: 1) το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, και, 2) τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, αλλά, και όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη.

Τέλος, για τον κ. Σταθάκη και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, προέχει η στήριξη του βιομηχανικού τομέα, με την άρση κατά προτεραιότητα όλων των σχετικών θεσμικών και χρηματοδοτικών εμποδίων. Στα εγκαίνια, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γ.Μπουτάρης, ο οποίος δήλωσε περήφανος και εξήρε το 100χρονο έργο του ΣΒΒΕ στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και πρότεινε τη συμμετοχή του παραγωγικού ιστού στο Δημοτικό Συμβούλιο με εκπρόσωπό του, ως αριστίνδην μέλους.

Σε όλη τη διάρκεια της 80ης ΔΕΘ το περίπτερο του ΣΒΒΕ επισκέφθηκαν παράγοντες της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας, όπως η κα Φ. Γεννηματά, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Θ. Θεοχαρόπουλος, Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Π. Καμμένος, Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ.α.

Φωτογραφίες