Μηνύματα Προέδρων

Νίκος Ευθυμιάδης Πρόεδρος επί Τιμή ΣΒΒΕ
1993-1997


Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Δεν ήταν τυχαίο ότι μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες των «ελεύθερων» Θεσσαλονικέων αμέσως μετά το 1912, ήταν η ανάδειξη της επιχειρηματικής τους ταυτότητας. Η ίδρυση του ΣΒΒΕ ήταν συνδεδεμένη με την διαχρονική παράδοση της πόλης στην μεταποίηση και το εμπόριο στην ευρύτερη περιοχή.

Η πολιτισμική σύνθεση της τοπικής κοινωνίας, το πνευματικό της επίπεδο και η εμπειρία ενός σημαντικού αριθμού επιχειρηματιών της στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, είχαν ανάγκη νέων θεσμών και οργανώσεων που μπορούν να συνδέουν άμεσα την, αναμενόμενη τότε, Βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας του 20ου αιώνα, με το διεθνές περιβάλλον της.

Η Μικρασιατική καταστροφή, αποτέλεσε ταυτόχρονα μια εθνική τραγωδία, αλλά και μια θετική αναδιαμόρφωση του τοπικού κοινωνικού ιστού με τον εμπλουτισμό του από τον προσφυγικό Ελληνισμό της εποχής εκείνης.

Η επιχειρηματικότητα και ειδικότερα η Βιομηχανική παραγωγή έδωσαν λαμπρά παραδείγματα μονάδων μεταποίησης με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα πολλές από τις οποίες όμως βρέθηκαν ευάλωτες στα δύσκολα χρόνια του Μεσοπολέμου.

Την χαμένη και καταστροφική δεκαετία του ’40, ακολούθησαν 30 περίπου χρόνια Βιομηχανικής ανασυγκρότησης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την βάση μιας ανταγωνιστικής σύγχρονης Ελλάδας.

Ο ΣΒΒΕ ανέλαβε πολλές και σοβαρότατες περιφερειακές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και ειδικότερα για την αξιοποίηση των νέων ευκαιριών που προέκυψαν από τις μεγάλες αλλαγές στις οικονομίες των γειτονικών μας Χωρών.

Δυστυχώς και οι δύο παραπάνω περίοδοι των μεγάλων ευκαιριών για εκσυγχρονισμό της Ελληνικής οικονομίας, αποδείχθηκαν «χαμένες» κυρίως, από τις πολιτικές επιλογές της λεγόμενης «Μεταπολιτευτικής» περιόδου, έως σχεδόν και σήμερα.

Ευτυχώς, και παρά τις ιδιαίτερα μεγάλες δυσκολίες της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, υπάρχουν ακόμη αρκετές παλιές και κυρίως νεότερες παραγωγικές μονάδες που όχι μόνον «επέζησαν» της κρίσης, αλλά αποτελούν την μοναδική ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα το οποίο είμαι βέβαιος ότι ο ΣΒΒΕ θα συνεχίσει να υπηρετεί με την ίδια πάντα προσήλωση και υπευθυνότητα.